Selamat datang! Harap blog ini membantu pencarian anda. Sila datang lagi ya =)

Monday, August 2, 2010

Cili Padi (Capsicum frutescens)


Morfologi
Daun
- Daunnya berbentuk bujur dan meruncing ke hujung.
Bunga
- Berwarna putih.
Buah
- Berbentuk bujur dan berwarna merah apabila masak. Mempunyai rasa pedas dan semakin kecil buahnya semakin pedas.

Khasiat makanan/Kegunaan/Keterangan
- Ketinggian pokoknya antara 0.5-2.0 meter.
- Cili padi mengandungi bahan yang dipanggil Capsaicin yang memberikannya rasa pedas dan panas.

Khasiat ubatan
- Boleh merendahkan paras kolesterol dan mengubati arthritis serta rheumatism.
- Daun cili padi dapat mengubati bisul, sakit kulit dan mengatasi masalah sengal-sengal otot.
- Buah cili padi yang masak ditumbuk dan disapu pada kurap.
- Air rebusan buah cili padi boleh merawat demam, busung, gout, kepialu, sakit kuning, sakit ulu hati, penghadaman yang tidak sempurna dan juga dibuat berkumur bagi merawat sakit tekak.

No comments:

Post a Comment