Morfologi
Batang
- Berbentuk silinder dan berwarna hijau dengan sedikit kemerah-merahan. Mempunyai ruas dan buku yang pendek yang mudah berakar.
Daun
- Panjang, runcing dan berbentuk anak panah (5-7cm panjang dan 0.5-2.0cm lebar). Tersusun secara berselang pada batang, berwarna hijau tua dan sangat aromatik.
Bunga
- Terdapat di hujung pucuk dan berbentuk kecil. Berwarna putih keunguan.
Khasiat makanan/Kegunaan/Keterangan
- Merupakan sejenis tumbuhan yang renek, lampai, menjalar dan boleh tumbuh mencapai ketinggian 1m di dataran rendah dan sehingga 1.5m di tanah tinggi.
- Pokok kesum mudah ditanam terutamanya di kawasan lembap yang berair.
- Daunnya digunakkan sebagai ramuan untuk mengharumkan masakan tempatan.
- Pokok kesum kaya dengan Beta Karotena, Vitamin A, C dan juga bahan galian seperti Kalium, Kalsium dan Fosforus.
Khasiat ubatan
- Digunakan untuk mengubati masalah perut tidak hadam dan masalah kelemumur.
- Untuk masalah perut tidak hadam, daun kesum direbus dan airnya diminum.
- Untuk merawat masalah kelemumur, daun kesum ditumbuk kemudian diperah. Air perahan tersebut dicampur dengan sedikit air sebelum digosok ke kulit kepala. Biarkan selama 3 hingga 5 minit dan bilas dengan air bersih.
No comments:
Post a Comment