Morfologi
Daun
- Daun kari mempunyai bau yang kuat dan mempunyai rasa agak pahit.
Bunga
- Bunganya kecil berwarna putih kekuningan.
Buah
- Buahnya kecil berwarna hijau ketika muda dan ungu apabila matang.
Khasiat makanan/Kegunaan/Keterangan
- Daun kari digunakan oleh masyarakat India bukan hanya dalam masakan kari tetapi dalam masakan lain seperi rasam, chutney dan muruku.
- Berasal dari India dan Srilanka dan boleh hidup subur dalam zon tropika.
- Daun kari mengandungi unsur-unsur Kariofilena, Elemena, Osimena, Kadinena, Selinena, Bisabolena dan Felandrena.
Khasiat ubatan
- Boleh dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman.
- Digunakan sebagai laksatif atau julap lemah untuk mengatasi masalah sembelit.
- Mengatasi masalah loya dan pening terutamanya akibat makan lemak yang berlebihan.
- Mengubati diabetes dengan air rebusan kulit batang yang kering dan mencegah diabetes yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan dengan amalan memakan daunnya setiap hari.
No comments:
Post a Comment